Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο

Σκηνοθέτη της Ταινίας «Πρώτο Μπάνιο»

poster for first swim film

Ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου . Επίσης, έχει διδακτορικό δίπλωμα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Με ταχύτητα φωτός», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της εκπομπής Ες αύριον τα σπουδαία, σε παραγωγή της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Το σενάριο της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Η γιορτή της Ζέβρας» έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Μικροφίλμ, και συμμετείχε στα εργαστήρια MFI, Drama Pitching Lab και Olympia Creative Ideas. Η ταινία είναι στο στάδιο της παραγωγής.
Το σενάριό του «Br(e)aking Point» βραβεύτηκε από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος και συμμετείχε στα εργαστήρια Drama Pitching Lab και Olympia Creative Ideas.
Έχει γράψει το σενάριο ταινίας μεγάλου μήκους «Αδράνεια», καθώς και το θεατρικό έργο «Ευσεβείς πόθοι». Στα μαθητικά του χρόνια συνέγραψε και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Η Αντιγόνη σε νέες περιπέτειες».
Παράλληλα, έχει εργαστεί ως μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ολυμπίας, διδάσκοντας στο κινηματογραφικό εργαστήριο «Από τα Κόμικς στη Σκηνοθεσία».
Το «Πρώτο Μπάνιο» είναι η νέα του ταινία μικρού μήκους. Ο ίδιος έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία.
“Τι μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια, την τελευταία μέρα των καλοκαιρινών τους διακοπών;”
Η Authorwave έχει το ρόλο του συνεργάτη αλλά και του συμπαραγωγού στην ταινία αυτή οπότε είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το Σκηνοθέτη τόσο για την ταινία, όσο και για τη συνεργασία μας.

AW: Πως ήταν η συνεργασία με την Authorwave και κυρίως με τον colorist αλλά και όλη την ομάδα του post production.

ΑΚ: Με τη Authorwave είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Χάρη στην αποτελεσματική επικοινωνία και την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της, πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η «κατασκευή» της ταινίας ήταν μια πολύ γόνιμη και δημιουργική διαδικασία.

AW: Ποιο το ιδιαίτερο σημείο που σας έμεινε από τη συνεργασία;

ΑΚ: Στο πλαίσιο της ταινίας είχα τη χαρά να συνεργαστώ με ανθρώπους, των οποίων τη δουλειά εκτιμώ και θαυμάζω εδώ και χρόνια. Όλοι οι συνεργάτες μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Τόσο οι πρόβες, όσο το γύρισμα και το post-production, έγιναν σε «οικογενειακό κλίμα». Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του, με πολλή αγάπη και σεβασμό.

AW: Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Πρώτο Μπάνιο» ιδιαίτερη για σας;

ΑΚ: Η πρώτη εκδοχή του σεναρίου γράφτηκε το 2013, συνεπώς χρειάστηκε πίστη, υπομονή κι επιμονή για να γίνει η παραγωγή της ταινίας. Ο κινηματογράφος, όμως, απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Δεν αρκεί η προσωπική σου επιμονή. Χρειάζεσαι ανθρώπους που θα πιστέψουν στην ταινία και θα σε στηρίξουν. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την Ιωάννα Σουλτάνη, το Γιώργο Φρέντζο, τη Δήμητρα Σουρλαντζή, την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, το Βασίλη Σπηλιόπουλο, το Γιώργο Βασσάλο και φυσικά τη μικρή Μαργαρίτα, και τους γονείς της Σταύρο και Έμμυ. Η όλη στάση τους ήταν συγκινητική.

AW: Ποια σημεία θεωρείτε ως τα top στην ταινία αυτή; Τι να κρατήσουν οι θεατές σας;

ΑΚ: Ξεκινώ από την ωραία φωτογραφία. Η εικόνα έχει τη δική της αυτόνομη δύναμη μέσα στην ταινία. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω το μοντάζ, το σχεδιασμό ήχου και τη μουσική, που δίνουν ένα πολύ δυνατό ρυθμό. Οι ερμηνείες των ηθοποιών επιδρούν καταλυτικά στην ταύτισή μας με τους ήρωες. Εύχομαι η ταινία να γεννήσει συναισθήματα και ερωτήματα.

AW: Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης για την οπτική αφήγηση της ταινίας;

ΑΚ:Βασική πηγή της έμπνευσής μου ήταν η διαφορά μεταξύ του κόσμου των παιδιών και των ενηλίκων. Η ματιά ενός παιδιού είναι πάντα αθώα και καθαρή, με αποτέλεσμα να βλέπει πράγματα που δεν μπορούν (ή δε θέλουν) να δουν οι ενήλικες.

AW: Πως καταλήξατε στο cast της ταινίας;

ΑΚ:Η συνεργασία μας με τον Πέτρο Λαγούτη και τη Δάφνη Αλεξάντερ ήταν άψογη και υπηρέτησαν πιστά το πνεύμα της ιστορίας. Εργάστηκαν με επαγγελματισμό, αλλά και με πολλή αγάπη. Είμαι πολύ χαρούμενος με τον τρόπο που «αγκάλιασαν» την ταινία. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη μικρή Μαργαρίτα, η οποία δούλεψε πολύ σκληρά, τόσο στις πρόβες που διήρκησαν 4 μήνες, όσο και στο δύσκολο γύρισμα που είχαμε.

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος
Παραγωγή: Soul Productions & Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Νάκος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δήμητρα Σουρλαντζή
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Ηχοληψία: Βασίλης Ηπειρώτης
Σχεδιασμός ήχου & Μίξη: Στέλιος Κουπετώρης
Πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Μπάκος
Εργαστήριο Εικόνας: AUTHORWAVE
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Λίζα Χρυσοχόου
Επεξεργασία χρώματος: Μάνος Χαμηλάκης
Βοηθός Επεξεργασίας Χρώματος: Μαρία Τζωρτζάτου
Τεχνικός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καραχάλιος