Συνέντευξη με τον Γιώργο Φρέντζο, GSC

Διευθυντή Φωτογραφίας της Ταινίας «Πρώτο Μπάνιο»

goerge frentzos still

Ο Γιώργος Φρέντζος / GSC, Διευθυντής Φωτογραφίας της ταινίας μικρού μήκους «Πρώτο Μπάνιο», του Αλέξανδρου Κωστόπουλου, μας μιλάει μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας μας στο Color Grading. Διπλή αφορμή ο ρόλος του συμπαραγωγού της Authorwave στην ταινία.

Ο Γιώργος Φρέντζος είναι ένας από τους πλέον έμπειρους Διευθυντές Φωτογραφίας της χώρας μας με μεγάλη πορεία στο χώρο.

Είναι Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC),

Μέλος της  European Film Academy (EFA) και Μέλος της Hellenic Film Academy (HFA). Έχει συνεργαστεί σε ταινίες μεγάλου μήκους, ταινίες μικρού μήκους και θεατρικά έργα. Επίσης έχει συμμετοχή σε πάνω από 2500 διαφημιστικά TVC.

Το 2008 έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών στο Μονακό για την ταινία μικρού μήκους “Styx” σε σκηνοθεσία Alexia Roider.

Το 2016 έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Διευθυντή Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου για την ταινία μικρού μήκους “Mad Dogs” σε σκηνοθεσία Δανάης Παπαϊωάννου.

Το 2019  έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Διυεθυντή Φωτογραφίας στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα για την ταινία μικρού μήκους “The Weight of the Sea” σε σκηνοθεσία Κωστή Αλεβίζου.

AW: Τι σας προσέλκυσε να κάνετε τη φωτογραφία στην ταινία αυτή; Ποιες προκλήσεις σας ενέπνευσαν;

ΓΦ: Βλέπω κάθε ταινία σαν μία νέα πρόκληση. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι όταν η παραγωγή μπορεί να σου εξασφαλίσει κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Τους συνεργάτες που εμπιστεύεσαι, τον εξοπλισμό που απαιτείται και φυσικά την μετά την παραγωγή επεξεργασία (Post Production). Φυσικά δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω τον παράγοντα σενάριο που θα πρέπει να με έχει κεντρίσει.
Στην παραγωγή της ταινίας «Πρώτο Μπάνιο» είχα όλα τα παραπάνω συν μια έξτρα πρόκληση: τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο. Έναν νέο, φιλόδοξο και όπως κατάλαβα πολύ οργανωμένο και συγκροτημένο σκηνοθέτη. Στήριζε τις θέσεις και το όραμά του αλλά πάντα άκουγε τους συνεργάτες του και μετρούσε τις απόψεις τους.

AW: Πόσο εύκολο είναι να εξηγήσετε στο ευρύ κοινό, τα βήματα επεξεργασίας μιας ταινίας

ΓΦ: Χμμμ…. αυτό ίσως είναι πιο δύσκολο κι απ΄ το να φτιάξεις μια ταινία!
Όλοι οι εκτός σινεμά θεωρούν ότι μια ταινία γυρίζεται πολύ εύκολα, γρήγορα και ότι γυρίζεις είναι έτοιμο για προβολή! Δεν είναι όμως έτσι. Με το τέλος του γυρίσματος αρχίζει ένας νέος δρόμος που πρέπει να διαβούμε με κρίσιμα σημεία όπως το : μοντάζ, sound design, color correction, vfx….Θέλουμε ώρα για να τα εξηγήσουμε. Το κοινό είναι σημαντικό να κρατήσει πως τόσο το γυρισμα της ταινίας όσο και η δουλειά έως ότου φτάσει στις αίθουσες, κάθε στιγμή, έχεις τη δική της μαγεία!

AW: Πως/Πόσο επηρεάζει το color την τελική εικόνα που βλέπουν οι θεατές μετά το γύρισμα;

ΓΦ: Θα ξεκινήσω απ’ το ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος, μετά το πέρασμα στην ψηφιακή εικόνα από το φιλμ, για να καταλάβουν ακόμη και οι εμπλεκόμενοι οικονομικά στην παραγωγή, το πόσο σημαντικό ήταν το color correction και γενικότερα η επεξεργασία της εικόνας.
Πιο αναλυτικά: Με βάση τις ανάγκες του σεναρίου προφανώς ο κάθε Διευθυντής Φωτογραφίας, ανάλογα με το πως δουλεύει, έχει πριν το γύρισμα αποφασίσει σε συνεννόηση με τον σκηνοθέτη, το τι εικόνα θέλει να φτιάξει. Σε ποια χρωματική παλέτα θα κινηθεί (συνεργασία με σκηνογράφο, ενδυματολόγο, make up), ποια κάμερα, φακούς, φίλτρα, φώτα θα χρησιμοποιήσει.
Φυσικά αυτό, όσο και αν το φροντίσεις στο γύρισμα, δεν αρκεί για να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Σε ένα γύρισμα που ο φιλμικός χρόνος είναι για παράδειγμα 5 λεπτά, για να το γυρίσεις -ανάλογα των δυσκολιών- μπορεί να χρειαστεί μια μέρα!
Αντιλαμβάνεστε πόσες παράμετροι παίζουν ρόλο! Αν είσαι έξω, ο ήλιος γυρίζει. Αν είσαι μέσα, (όπως και έξω) αλλάζεις γωνίες λήψεις, φακούς, μετακινείς φώτα κλπ.
Όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν μπορώ εδώ να εξηγήσω, κάνουν απαραίτητη την τελική επεξεργασία της εικόνας (μετά το μοντάζ), όπου μαζί με τον colorist σε ειδικά μηχανήματα με ανάλογα προγράμματα «κεντάμε» την εικόνα πριν φτάσει στη μεγάλη ή την μικρή οθόνη.
Για μένα εδώ κι ειδικά μετά την test προβολή DCP (ψηφιακή κόπια), κλείνει ο κύκλος εργασίας του Δ/τη Φωτογραφίας.

AW: Πως ήταν η συνεργασία με την Authorwave και κυρίως με τον colorist αλλά και όλο το post production

ΓΦ: Η Authorwave και ειδικά ο Πάνος Μπίσδας, μαζί με τους συνεργάτες του, βγάζουν προς τα έξω ένα πάθος για αυτό που κάνουν. Όλο αυτό το καταλαβαίνεις γιατί πάντα φροντίζουν για το καλύτερο. Επενδύουν σε τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, προγράμματα κι ένα χώρο που να αισθάνεσαι άνετα.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που εδώ λειτούργησε με εγγλέζικη ακρίβεια.
Από την άλλη, όσο τέλεια μηχανήματα κι αν διαθέτεις, αν δεν έχεις ένα χειριστή πού γρήγορα, έξυπνα και δημιουργικά να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες αυτές δεν μπορείς να προχωρήσεις.
Ευχαριστώ τον colorist Μάνο Χαμηλάκη για την άψογη συνεργασία μας.
Όλα αυτά μπορεί ένας Δ/της Φωτογραφίας να τα βρει στην Authorwave.
Αλλά επειδή θα ακουστεί κάπως ότι όλα τα βρήκα τέλεια, να πώ και ένα μειονέκτημα: την έλλειψη café espresso !

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος
Παραγωγή: Soul Productions & Αλέξανδρος Κωστόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Νάκος
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δήμητρα Σουρλαντζή
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Ηχοληψία: Βασίλης Ηπειρώτης
Σχεδιασμός ήχου & Μίξη: Στέλιος Κουπετώρης
Πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Μπάκος
Εργαστήριο Εικόνας: Authorwave
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Λίζα Χρυσοχόου
Επεξεργασία χρώματος: Μάνος Χαμηλάκης
Βοηθός Επεξεργασίας Χρώματος: Μαρία Τζωρτζάτου
Τεχνικός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καραχάλιος